Opravdové město zeleně

26. 09. 2018
Tagy
Opravdové město zeleně

My Zlíňáci se často chlubíme tím, že naše město, je městem zeleně. A máme se čím chlubit. Zlínští Piráti by byli rádi, aby se zeleným městem mohli chlubit i naše děti. Nenechme si namluvit, že situace je stabilní a zeleň ve městě se rozvíjí. Samozřejmě, budují se nové parky, sází se stromy. Jenže je potřeba si uvědomit že město zeleně, neznamená město „anglického trávníku“ a invazivních stromů. To není cesta. Stejně jako není cesta vyschlé centrum města, které se přizpůsobuje autům, místo lidem.

Víme, že pokud něco kritizujeme, měli bychom nabídnout řešení. Tím řešením je rozvoj a rehabilitace městské fauny a flory. Místo invazních stromů bychom měli sázet tradiční odrůdy dřevin a rostlin. Do veřejného prostoru musíme začlenit více vodních prvků, obzvláště do míst kde je vysoká prašnost, tedy na větší betonové plochy. Nebo k dětským hřištím. Možností máme spoustu. Stačí se podívat Evropských měst, podobné velikosti jako je Zlín. Řešení se nabízí dost, stačí, když budeme hledat a sdílet přínosné nápad, protože sdílení je aktem lásky a náš Zlín si lásku zaslouží.