Týdeník 5+2 – VOLBY 2022

jiří robenek
Jiří Robenek, lídr Pirátů Zlín

1.) V čele kandidátky Pirátů se objevujete poprvé, zatím nemáte zásadní politickou zkušenost. Nemůže Vám to případně uškodit v povolebním vyjednávání?

Při řízení skautského krizového centra jsem často jednal s politiky z různých politických stran ve velmi vypjatých situacích, není to pro mne úplně neznámé prostředí. A také se mohu opřít o zkušenosti kolegů, kteří jsou členy zastupitelstva poslední čtyři roky.

2.) Piráti za sebou mají účast v koalici na zlínském magistrátu. Jak se vám dařilo prosazovat váš program?

Komunální volby v roce 2018 nám přinesly zisk tří mandátů v zastupitelstvu a v následně sestavené koalici jsme měli jednoho neuvolněného radního v oblasti IT a eGoverment. Za tu dobu se podařilo spustit Mobilní rozhlas a také nový web Zlína, který nezatížil městskou kasu. Na dalších uskutečněných projektech jsme participovali s koaličními partnery. Konečné hodnocení je samozřejmě na voličích, ale domnívám se, že v oblasti nám svěřené jsme Zlín posunuli o kus dál.

3.) Co jsou stěžejní úkoly, které by chtěli Piráti v příštích letech ve Zlíně prosadit?

Máme pro Zlín plán, který se výrazně liší od dosavadních porevolučních postupů všech politických stran. Víte, prakticky každá politická strana ve Zlíně před volbami vzpomíná na Baťu a uvádí jej jako vzor, jenže následně se k městu chovají spíše jako ke skanzenu. Žádný dynamický rozvoj města nevidíme, vítězí heslo “Kdo nic neudělá, nic nepokazí”.

Zlín se od roku 1990 vylidňuje, to je bezmála 30 let. Proto je naší prioritou výstavba dostupných městských bytů, rozvoj nových čtvrtí a udržení absolventů UTB. Chceme do Zlína přilákat firmy, které se věnují rozvoji moderních technologií. V současné situaci jsme městem s vysokou cenou nemovitostí a nájmů, které však vůbec neodpovídají nízkým výplatám.

4.) Není podle Vás Zlín příliš liknavý v některých větších investičních projektech (zimní stadion, velké kino, obchvat Zálešné, rozvojové plochy pod sportovní halou a po torzu na Jižních Svazích)? Máte nějaký plán, jak tyto investice urychlit?

Zlín je váhavý v řadě projektů, doplnil bych k vašemu výčtu i nádraží, přestože není v majetku města. Majetkově složité situace jsou i v jiných krajských městech, ale kde je vůle a odhodlání, přicházejí výsledky.

Prioritou má být infrastruktura sloužící občanům. Například stavba dopravního napojení průmyslové zóny Příluky je sice pro další rozvoj zóny skvělá, ale dopravu ve městě neřeší a v zahraničí je běžnou praxí, že ji spolufinancují soukromé firmy, v jejichž zájmu se staví. Určitě nemůžeme realizovat všechny projekty ihned, na to nebudou finanční prostředky, ale musíme zajistit mnohem rychlejší vyhotovení potřebné dokumentace, protože to město neskutečně brzdí.

5.) Na webu zlínských Pirátů stojí, že chcete otevřít hospodaření radnice a ukončit propojení s hazardem. Je to skutečně problém a jak to chcete konkrétně udělat?

Chceme město očistit. Lidé spojení s hazardem financovali politickou kampaň politických stran, které působí v zastupitelstvu. Ty následně udržovali počet hracích automatů ve městě na vysokých číslech, navzdory celorepublikovému trendu.

Ohánějí se tím, že peníze z hazardu budou v městské kase chybět, ale to je nesmysl. Pro město je mnohem nákladnější, že se musí potýkat s následky provozu hracích automatů. Negativně ovlivňují statistiku kriminality a ničí osudy mnoha rodin.

Hospodaření radnice otevřeme jednou pro vždy, chceme využít platformu CitiVizor, která komukoliv zpřístupní finance až na úroveň jednotlivé faktury. A chceme to udělat i zpětně!