Zuzana Fišerová: Bezdotykový odbavovací systém je můj splněný politický sen

V příštím roce se v trolejbusech a autobusech naší MHD dočkáme bezkontaktního placení přímo ve vozech.

Mám z toho velkou radost, nejen kvůli pohodlnějšímu cestování veřejnou dopravou, ale také proto, že o prosazení bezdotykového systému jsem dlouhodobě usilovala. V minulém volebním období jsem působila jako členka rady jednatelů Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice a realizaci bezdotykového systému jsem si stanovila jako hlavní cíl svého působení. Z dnešního pohledu to vypadá jednoduše, nicméně v době, kdy podnik čelil ztrátám z propadu příjmů během pandemie covidu, to jednoduché vůbec nebylo. V té době nebylo jasné, že je možné pro investici do bezdotykového systému dosáhnout na dotační peníze a bylo nutné rozhodnout, které investice v rámci podniku dostanou prioritu a které stopku. Obávali jsme se také komplikací při vypsání soutěže, zkušenosti z ostatních měst nebyly příliš optimi- stické. Nakonec se vše podařilo „vybojovat“, za což jsem moc ráda a děkuji všem, kteří projektu věřili, podpořili jej a zrealizovali.

Domnívám se, že bezdotykový systém umožní pohodlnější cestování a díky tomu častěji necháme auto doma a zvo- líme ekologicky šetrnější cestu MHD. Nebudeme mít město ucpané auty a také se zvýší příjmy společnosti, což umožní další investice do nových vozů nebo nových linek. Mimochodem, právě příjmy z jednotlivého jízdného (tedy nepředplatitelé) generují podniku největší podíl tržeb. Věřím, že zákazníků v MHD přibude, protože nebudou muset dopředu shánět papírový lístek, ale rovnou nastoupí do přijíždějícího trolejbusu a pípnou si hodinkami či mobilem. Zkrátka jsem ráda, že se podařilo naši veřejnou dopravu posunout a zmodernizovat.